Hoe maak je een Bloody Mary

Inhoud van deze blog

De Bloody Mary cocktail is een klassieke cocktail die al sinds de jaren 1920 wordt geserveerd. Deze hartige en pittige drank is perfect voor brunches, feesten en avondjes uit. De Bloody Mary is niet alleen heerlijk, maar heeft ook een interessante geschiedenis en talloze variaties. In dit artikel zullen we de geschiedenis, ingrediënten en variaties van deze populaire cocktail bespreken. 

Geschiedenis 

Er zijn verschillende verhalen over hoe de Bloody Mary cocktail zijn naam heeft gekregen. Een populaire legende zegt dat de cocktail werd vernoemd naar de Engelse koningin Mary I, die bekend stond als Bloody Mary vanwege haar wrede vervolging van protestanten. Een ander verhaal beweert dat de cocktail is vernoemd naar Mary Pickford, een actrice uit de jaren 1920 die bekend stond om haar rode haar. 

De oorsprong van de Bloody Mary is echter niet zo duidelijk. Sommige bronnen beweren dat de cocktail voor het eerst werd geserveerd in de jaren 1920 in Parijs, terwijl anderen beweren dat het werd uitgevonden in de jaren 1930 in de Verenigde Staten. Wat we wel weten, is dat de cocktail aan populariteit won in de jaren 1940 en 1950, vooral in de Verenigde Staten. 

Er zijn verschillende manieren om een Bloody Mary cocktail te maken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de ingrediënten die je bij de hand hebt. Hier is een basisrecept voor het maken van een klassieke Bloody Mary cocktail: 

Ingrediënten

  • 45 ml Nul30 Vodka 
  • 90 ml tomatensap 
  • 15 ml citroensap 
  • 5 ml Worcestershire-saus 
  • Een paar druppels hete saus (bijvoorbeeld Tabasco) 
  • Een snufje zout en peper 
  • Een stengel bleekselderij (als garnering) 

Bereiding

  1. Vul een shaker of groot glas met ijs. 
  2. Voeg de wodka, tomatensap, citroensap, Worcestershire-saus, hete saus, zout en peper toe aan de shaker of het glas. 
  3. Schud alles goed door elkaar of roer het goed door elkaar totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. 
  4. Giet de cocktail door een zeef in een glas gevuld met ijs. 
  5. Garneer de cocktail met een stengel bleekselderij en serveer direct. 

Tips

  • Voor extra pit kun je meer hete saus toevoegen aan de cocktail. 
  • Voeg een scheutje olijfolie toe voor een rijkere smaak. 
  • Experimenteer met verschillende smaakstoffen zoals komkommer, paprika of selderijzout om de cocktail naar eigen smaak aan te passen. 

Varianten 

Naast de verschillende ingrediënten die in de Bloody Mary kunnen worden gebruikt, zijn er ook talloze variaties op de cocktail die populair zijn geworden in verschillende delen van de wereld. Hieronder zijn enkele van de bekendste varianten van de Bloody Mary: 

  1. Bloody Caesar – Deze Canadese variant van de Bloody Mary wordt gemaakt met clamato-sap (een mengsel van tomatensap en clam-sap), wodka en een mix van kruiden en specerijen. 
  2. Bloody Maria – Deze Mexicaanse variant van de Bloody Mary wordt gemaakt met tequila in plaats van wodka en wordt vaak op smaak gebracht met limoensap en hete saus. 
  3. Red Snapper – Deze Britse variant van de Bloody Mary wordt gemaakt met gin in plaats van wodka en wordt op smaak gebracht met Worcestershire-saus, citroensap en hete saus. 
  4. Bloody Bull – Deze variant van de Bloody Mary wordt gemaakt met runderbouillon in plaats van tomatensap en wordt vaak op smaak gebracht met Worcestershire-saus, hete saus en kruiden. 

Conclusie 

De Bloody Mary cocktail is een klassieke cocktail die al sinds de jaren 1920 populair is. Het hartige en pittige karakter van de cocktail maakt het perfect voor brunches, feesten en avondjes uit. De cocktail heeft een interessante geschiedenis en talloze variaties die de smaak naar eigen smaak aanpassen. Of je nu een traditionele Bloody Mary wilt, of een variant wilt proberen met een andere alcoholische drank of smaakstoffen, er is altijd wel een variant te vinden die bij jouw smaak past. 

WhatsApp
Telegram
Email
Facebook
Pinterest

ben je 18 jaar of ouder?